top of page

Leksand är en liten kommun på 15 000 invånare och ligger i Sveriges mellersta inland, cirka fyra timmar från Stockholm. Landskaptet är kuperat och består av stora vida skogar med en riklighet av vilt samt en mångfald utspridda sjöar. I den södra änden av Sveriges sjunde största sjö, Siljan, ligger Leksands centralort med cirka fem tusen invånare.

Leksand och omgivningarna kring Siljan är kända för att vara djupt rotade i Sveriges gamla bondekultur på ett helt annat sätt än övriga landet. Sedvänjor, dräkter, språk, byggnadskultur, musik har fått fortleva förhållandevis ostörda långt in i modern tid. Detta i kombination med det vackra landskapet, den rena och friska miljön samt leksingarnas anseende som pålitliga och dugliga har dragit människor från hela Sverige och andra delar av Europa till våra trakter ända sedan mitten av artonhundratalet. Konstnärer, författare – rent av kungahuset – har betraktat Leksand och trakten kring Siljan som självklara besöksmål.

Än idag lever mycket av detta kvar trots att vi är en integrerad del av ett modernt samhälle. Turism är fortfarande en viktig näringsgren, till exempel genom den vackra och pittoreska hotellmiljön i Tällberg med sin fantastiska utsikt över Siljan och sin bitvis uråldrig bebyggelse. Denna kan man även få prov på i någon av de närmare hundra små byar i runt centralorten som fortfarande i stor utsträckning ser ut som de gjort i sekler. Stora mängder barnfamiljer och andra med barnasinnet kvar söker sig varje sommar till Sommarland, en nöjespark som av många anses som Sveriges främsta.

Skogsindustrin är en stor näring med export över hela världen av till exempel massaved, sågat virke och rent av prefabricerade trähus, vilka funnit en marknad i Japan.

I gamla tider och i en fattig bondbygd långt från städerna har det gällt att vara kreativ för att kunna ställa mat på bordet och i Insjön, femton minuter från centralorten, var man tidig framme med att sälja varor via postorder. En av Sveriges största varuhuskedjor, Åhlen’s, grundades till exempel här som ett postorderföretag av två unga män i slutet av artonhundratalet. En annan ung man från trakten grundade tjugo år senare Clas Ohlson, till att börja med en cykelverkstad, men snart ett postorderföretag inriktat på tekniska skrifter. Idag har man en stor försäljning med tyngdpunkt på hemelektronik, och utöver postorderverksamhet finns det cirka 200 butiker i Skandinavien, Storbritannien och Tyskland. Huvudkontoret är ännu kvar i Leksand.

Det är omöjligt att tala om Leksand utan att i sammanhanget även nämna ishockey. Ända sedan slutet av nittonhundrafyrtiotalet har Leksand haft ett ishockeylag som utmärkt sig som ett av de främsta i landet, vilket naturligtvis väckt stor entusiasm bland Leksingarna. Än i denna dag finns det ett ishockeylag i Leksand på elitnivå och under vinterhalvåret åker stora skaror, ibland flera timmar, till oss för att ta del av försklassig underhållning. Laget är även uppskattat i hela Sverige, deras supporterklubb är landets näst största

Leksands Hembyggds- och Kyrkokör har utmärkt sig på många sätt genom decennierna och är inte mindre än tre gånger under de senaste tjugo åren vinnare i den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest.

bottom of page